Як зробити кальян і як курити кальян
Ми розглянемо основні моменти того, як зробити хороший кальян і що для цього необхідно. Покурити кальян можливо не лише у відведених для цього закладах, а й у домашніх умовах. Вам потрібно буде придбати все необхідне і можна приступати до приготування смачного кальяну.
Що необхідно для того, щоб забити кальян:
- Тютюн для кальяну (13-20 г)
- Вугілля для кальяну (2-3 шт)
- Щипці для вугілля
- Калауд чи фольга
- Плитка (або газова плита) для виготовлення вугілля.
Як правильно робити кальян вдома
Етап 1 - Як підготувати кальян
Промийте кальян за потреби від попереднього використання.
Для чищення шахти, трубки та колби – найзручніше використовувати спеціальні
щіточки та йоржики за призначенням. Наповніть колбу чистою водою. Шахта має
занурюватися у воду приблизно на 3 см.
Якщо з цим завданням Ви впоралися, з'єднайте всі деталі та перевірте стики.
Етап 2 – Підготовка вугілля для кальяну
Саме час розпочати розпалювання вугілля. Залежно від
вибраного тютюну та вугілля залежатиме і кількість використовуваного вугілля. У
середньому на 1 сеанс куріння їх знадобиться 2-3 стандартні кубики.
Найзручніше для розпалювання, мати в арсеналі маленьку електронну
переносну плитку, вона чудово справляється з задай, дуже швидко розпалює
вугілля, і не займає багато місця. В іншому випадку підійде і звичайна газова.
Помістіть у центр вугілля і не забувайте контролювати ступінь їх розпалу. За
потреби перевертайте за допомогою щипців.
Хороше вугілля для кальяну – має бути розігріте з кожної грані.
Етап 3 - Як правильно заправити кальян
Є кілька популярних типів забиття кальяну, вони можуть
відрізнятись від Ваших побажань. Але для прикладу розберемо найпопулярніший
метод.
Повітряний метод забивання можна застосовувати та поєднувати
з чашею типу фанел або класичним варіантом. Вам потрібно заздалегідь відібрати
необхідну кількість тютюну (приблизно 15 г) і укласти його чашу, трохи
розпушуючи його, не натискаючи.
Проконтролюйте, щоб «гірка» тютюну не була надто високою і
не стикалася з фольгою (калаудом).
Іноді з різними тютюном необхідно провести додаткову підготовку, наприклад, забрати зайвий сироп або додатково подрібнити листочки тютюну. Як краще вчинити з Вашим тютюном, краще дізнатися за відгуками експертів чи самостійно провести кілька експериментів.
Етап 4 - Фінішне приготування кальяну
На цьому етапі у Вас повністю підготовлений кальян, забитий
тютюн та розпалилося вугілля. Отже, саме час зібрати все в єдину композицію.
Помістіть чашу з тютюном на кальян, накрийте калаудом і покладіть вугілля. Ви
можете спочатку прогрівати тютюн на трьох вуглинках, а потім прибрати 1, щоб
кальян не гірчив.
Ми рекомендуємо для кальяну використати калауд, а не фольгу. Це доступна деталь, дуже зручна в застосуванні і практично спростить Вам створення кальяну в багато разів.
Це основні та універсальні етапи як зробити кальян вдома, орієнтуйтесь на свій апарат і головне не бійтеся експериментувати.
Як правильно розкурити кальян
- Для того щоб отримати насолоду, потрібно знати, як розкурити
кальян. Основні правила:
- Після того як Ви помістите вугілля на чашу, не поспішайте її
відразу курити, дайте брешемо тютюну прогрітися. Це може погано вплинути на
смак кальяну у майбутньому.
- Прогрівайте тютюн перед першим прокуром приблизно 10 хвилин.
- Використовуйте калауд або інші пристрої для вугілля.
Застосування фольги дуже непрактичне та не зручне. До того ж, калауд дозволяє
тютюну прогрітися рівномірніше і тримає жар тривалий час. Використовуйте так
само кришку для калауда.
- Щоб зрозуміти, чи підготовлений кальян, зробіть неквапливо і
м'яко тягу. Спостерігайте за кількістю диму. У добре прогрітого кальяну
ароматний дим буде з першої тяги.
- Якщо кальян почав розкурюватися, зніміть кришку калауда,
можна також додатково прибрати 1 вугілля.
- Вдуйте повітря через трубку в чашу. Це необхідно для того,
щоб вийшли надлишки пари.
- Не поспішаючи прокурюйте кальян, без агресивних вдихів. Ви повинні відчути смак тютюну. Якщо за відчуттями кальян не смачний, спробуйте перемішати тютюн, забрати зайве в чаші, або змінити кількість/положення вуглинків.
Розкурювання кальянного тютюну, це важливий етап, тому що
неправильне ставлення до цього процесу може призвести до головного болю та
неприємних відчуттів під час куріння. Створюйте кальян із турботою і тоді Ваш
вечір точно не буде зіпсований.
Як правильно курити кальян
- Використовуйте індивідуальні мундштуки для кальяну.
- Проконтролюйте стійке положення кальяну на не високому
місці.
- Розкурюйте кальян поступово та м'яко.
- Куріть кальян тільки після їди, куріння на голодний шлунок
може погано вплинути на самопочуття. Це призводить до нудоти та запаморочення.
- Пийте воду під час куріння кальяну. Це дозволить застерегти
головний біль.
- Вживайте менше алкоголю під час куріння.
- Робіть плавні затяжки та не затримуйте дим у легенях.
- Не палите багато поспіль, краще поступово роблячи невеликі
перерви.