Історія кальяну


Сьогодні кальян є дуже популярним пристроєм у всіх країнах світу. Єдиним невирішеним питанням щодо цього приладу залишається історія виникненняІсторія походження кальяну кальяну. У кожній із країн світу він називається по-різному:

  • У США – hubble-bubble,
  • в Єгипті - goza, в Ізраїлі - nargyleh,
  • у Персії – hukka
  • і лише в Ірані назва співзвучна з нашим – galyan.

Де був винайдений перший кальян

У світі існує кілька теорій про те, як з'явився перший кальян та в якій частині світу. Ми розглянемо основні теорії винаходи кальяну.

Теорії виникнення кальяну

  • Індійська теорія свідчить, що у країнах Близького Сходу кальян виник лише завдяки мандрівникам і торговцям з Індії. Далі кальян поширювався іншими країнами світу і поступово набирав популярності. В Індії він мав знеболювальну дію і як наповнювач використовувався гашиш з різними добавками з лікарських трав. На той час кальян мав іншу форму: як пальмовий горіх. З нього виймали м'якоть і робили два отвори, в один із яких вставляли соломину. У Єгипті кальян набув іншої форми і виготовлявся з гарбуза. Перські умільці перетворили кальян, виготовивши порцелянову колбу та довгий шланг зі зміїної шкіри, який вирізнявся гнучкістю. Подібна форма вже нагадувала сучасний кальян.
  • Американець Вінер стверджує, що кальян бере початок від американських індіанців, які палили через гарбуз. Цей учений стверджує, що жителі Африки придбали кальян із рук американців. А вчений на прізвище Сертіма вважав, що ще до відкриття американського континенту люди, які жили на цій території, курили тютюн через люльку з водою.
  • Перську теорію походження кальяну запропонував Дутойта. Цей дослідник займався вивченням походження гашишу, і навіть методів його куріння. Таким чином, він стверджував, що перший кальян мав перське походження, як і всі його назви. Куріння перших кальянів проводилося за допомогою спеціальної трубки під назвою Дакка.
  • Дослідники Данхілл і Філіпс стверджують, що кальян бере своє коріння саме з Африки. Вони також вважали, що перший кальян мав люльку дакку, але винайшли її південноафриканські племена. Вчені ґрунтують свої припущення на результатах розкопок, що виробляються в країнах Африки.
Як не крути, кальян є так званою трубкою світу. Його курили під час обіду, а також важливих переговорів. Він розслабляв і примиряв, і якщо було відмовлено у розкурюванні кальяну, це вважалося найбільшою неповагою.

Хто вигадав перший кальян

Хто винайшов перший кальян

З безлічі різних версія походження кальяну, немає сумнівів, що даний апарат для куріння був винайдений в Індії. Основна версія цього говорить, що в 16 столітті, в індійському місті Фатехпур-Сікрі один з лікарів імператора винайшов кальян. Ім'я його – Хакім Абул-Фат Гілані. Іранський лікар придумав його для куріння тютюну, який регулярно поставлявся імператору. Багатьом дворянам сподобався апарат для куріння, і процес набирав дедалі більшої популярності. Поступово кальян став відомим у місті, і навіть Близькому Сході. Саме там він набув удосконаленого вигляду, що більш схожий на сучасний апарат, при цьому механізм дії залишився незмінним.

Як виглядав перший кальян

Є багато версій як саме виглядав перший кальян, тим більше, що залежно від регіону, форма та матеріали відрізнялися. Але прийнято вважати, що перші кальяни були невеликого розміру, виконані з металу або з дерев'яною шахтою. Чаша і мундштук у вигляді довгої порожнистої трубки, так само виготовлені з металу. Часто немає плоского дна, чому їх потрібно тримати в руці протягом усього сеансу куріння.Історія походження кальяну

Матеріали, з яких виготовляли перші кальяни:

  • Колба з кокосового горіха;
  • Глиняна колба та трубка;
  • Дерев'яна шахта;
  • Метал.
Залежно від населення, еліта адаптувала кальян під себе і додавала дедалі нові матеріали виробництва.

Навіщо був придуманий кальян

Безліч теорій існує з цього приводу, але дослідники зійшлися на тому, що даний апарат був придуманий для лікувальних, профілактичних і медитативних дій.
Як курильна суміш використовували тютюн, гашиш, різні трави та інші компоненти. Використовували кальян серед індусів дворянського походження зокрема й угамування болю.

У чому сенс курити кальян

Раніше процес куріння кальяну був ритуальним та вважався лікувальним. Зараз, звичайно, ми не наділяємо його таким змістом. Але щось спільне таки залишилося.
Що у Стародавньому світі, що зараз кальян дозволяє нам розслабитися та відчути на собі його медитативну дію. Мистецтво кальянокуріння, це просто не отримати дозу нікотину, це процес, що дозволить відпочити, насолодиться моментом і відпустити зайві думки.
Сенс куріння кальяну в тому, щоб за допомогою стародавнього мистецтва та сучасного апарату та матеріалів – відчути на собі цю чарівну дію. Вибирайте різні смаки на нашому сайті щоб купити кальянний тютюн за найпривабливішими цінами.

Схожі статті
Як вибрати кальян
Кальян, що це? Навіщо курять кальян?Кальян — пристрій для отримання диму із спеціального тютюну. Для..
Характеристики кальяну
  Мінімальна висота кальяну становить 40 сантиметрів. Основні складові кальян Киев: 1) ..
Найдорожчий кальян у світі
Шведський кальян Desvall, який по праву назвав твором мистецтва      Найдо..
Головні критерії при виборі шланга
Головні критерії при виборі шланга: Шланг для кальяну один з найголовніших його атрибутів. Чи не ..

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре